Häromdagen letade jag efter lite ny information om världen och hållbar utveckling. Då kom jag in på den här sidan: bergvarme-pris.se, där det finns i princip allt du behöver veta om bergvärme. Jag lärde mig i alla fall en hel del nytt. Därför tänkte jag dela med mig av mina nya kunskaper.
1.
Bergvärme hämtar energi från solen. När solen värmer upp vatten och mark, så lagras energi. Det är denna energi som sedan pumpas upp ur berget och används för att värma upp hus och varmvatten.
2.
Hålet du borrar är 90-200 meter djupt. Tänk dig längden på två fotbollsplaner – fast rakt ner i backen! Där nere är temperaturen mellan sex och åtta grader året om.
3.
I hålet placerar man en slang som innehåller en blandning av vatten och alkohol. Oftast används etanol, eftersom det inte har så stor inverkan på växthuseffekten. Man brukar ha två tredjedelar vatten och en tredjedel etanol.
4.
Bergvärme går att kombinera med solvärme. Du kan alltså koppla solceller till din bergvärme. Eller lite mer precist – när solvärmen klarar av att värme hus varmvatten och hus så gör den det, annars så används värmepumpen (vad jag har förstått).
5.
Du måste ha element eller golvvärme för att kunna ha bergvärme. Det beror på att bergvärme är ett vattenburet värmesystem. Har du direktel med luftburen värme, så måste du alltså installera ett vattenburet system för att kunna ha bergvärme.
6.
Du sparar mest energi med bergvärme när du har hög energiförbrukning. Det finns undersökningar som visar att du kan såara upp till 80 procent av din energiförbrukning med bergvärme.
7.
… Det beror på att bergvärmepumpen ger mer energi än vad den förbrukar. Snitteffekten på en bergvärmepump är att du får knappt tre gånger så mycket energi mot vad som förbrukas.
8.
Visste du att 20 % av svenska småhus har bergvärme? Bergvärme är faktiskt den vanligaste nyinstallationen av värmesystem idag.
9.
Dessutom är 90 % av de som har bergvärme väldigt nöjda?
10.
Det går att använda samma typ av värmepump för bergvärme, jordvärme och sjövärme. Det beror på att alla använder samma system, även om värmen hämtas från olika ställen.
Massa av nyttig information, särskilt om man funderar på att skaffa bergvärme.