Rss

Intressant om kaffe

Om du vill lära mer om de historiska aspekterna vid kaffe är detta ett inlägg för dig. Här kan du läsa om hur människan först upptäckte denna himmelska dryck, såväl som om olika slags kaffebönor och egenskaper hos dessa. För att vi ska kunna avnjuta en kopp med rykande färskt kaffe måste kaffebönorna genomgå en utvinningsprocess, för att sedan tillagas i exempelvis en kaffeautomat. På www.kaffeautomatpris.se kan du läsa mer om egenskaper vid olika slags kaffemaskiner och även beställa offerter från leverantörer av sådana maskiner, helt utan förpliktelser.

Kaffets ursprung?

I dag vet vi med säkerhet att det var i Arabien, möjligtvis så tidigt som på 1000-talet, som kaffe först tillagades på ett liknande sätt som vi gör i dag. Det var sedan först på 1600-talet som traditionen av att dricka kaffe nådde den europeiska kontinenten. Det dröjde så läge som till 1800-talet innan kaffedrickandet blev riktigt populärt även i Sverige. Sedan dess har kaffekonsumtionen i Sverige ökat lavinartat och vi ligger nu – tillsammans med de andra nordiska länderna, i toppen på världslistan gällande kaffekonsumtion per invånare.

Kaffebönans utvinningsprocess?

Kaffebönan är egentligen kärnan av den frukt som växer på kaffebusken. Denna frukt är av ungefär samma storlek som ett körsbär och när den får en klar, djupröd färg är den mogen och redo för att plockas. Efter plockning måste bönorna bearbetas omgående, vilket kan ske på två olika sätt – genom en torr metod, eller genom en våt metod. Den torra metoden innebär att man låter kaffefrukterna torka i solen under flera veckors tid, varvid fruktköttet jäser och ger bönorna en speciell smak. Den våta metoden innebär istället att bönorna jäser i tankar, där naturliga enzymer bryter ned de skyddande lagren som omger kaffebönorna.

Rostning av kaffebönor

Efter den bearbetningsmetod som kaffebönor genomgår efter att de plockats är det dags för rostning av kaffebönorna, vilket anses som höjdpunkten i processen av att utvinna färdigt kaffe. Vid rostning av kaffebönor frigörs aromatiska oljor, vilket gör att färgen på kaffebönorna mörknar och att dessa således blir mörkbruna. En av dessa aromatiska oljor – caffeol, är starkt bidragande till kaffets smak och arom. Caffeol är därför själva essensen av det färdiga kaffe som vi sedan avnjuter.

Bryggning av kaffe

För att få ut så mycket smak som bara möjligt mals de rostade kaffebönorna innan kaffet bryggs. Beroende på vilken slags smak man eftersträvar finns det sedan olika sätt att brygga kaffet på. Alla tillvägagångssätt delar dock principen av att hett vatten används för att extrahera de essentiella oljorna som ger kaffet dess goda karaktär. När kaffe bryggs tas det även hänsyn till hur finmalt detta är – ju finare malt kaffe, desto kortare utvinningsprocess. Vid utvinning av kaffe är det först och främst dettas åtråvärda smak, såväl som koffeinhalt, som utvinns. Om utvinningsprocessen däremot tillåts pågå för länge kommer detta resultera i att andra, mindre åtråvärda ämnen framställs och gör kaffet bittert.

Comments are closed.