Rss

6 tips för att spara lite el

eggs

Har du någonsin funderat över vad man kan göra för att minska den där ohyggligt otrevliga elräkningen om vintern? Det har jag, och jag har dessutom kommit fram till några bra saker som man kan tänka på när det gäller energisparande. Så därför vill jag bidra med min elspararlista (med lite hjälp från GreenWatch som inspiration).

Carins elsparartips

1. Koka upp vatten med vattenkokaren. Det går fortare än att koka på spisen och så gör vattenkokaren av med betydligt mindre mängder vatten.

2. Äter du, som jag, ägg på morgonen? Koka flera stycken på samma gång. De håller sig bra i ett par, tre dagar i kylskåpet, särskilt om de är hårdkokta.

3. Fyll tvättmaskinen, tvätt på så låg temperatur som möjligt och använd minimalt med centrifigering. Centrifugering och torktumlare sliter dessutom onödigt på kläderna, så du sparar både energi och kläder genom att centrifugera på lågt varvtal och att undvika torktumlaren. Om du måste tvätta upp något lite fort – handtvätt i vasken – inte under spolande vatten.

4. Diska inte under rinnande vatten. Jag blev nog lite skadad under hemkunskapen i skolan, men vår lärare var så på oss om att vi minsann skulle spola upp vatten och använda det, samma sak för att skölja disken. Då tyckte man ju att det var väldigt onödigt och komplicerat, men jag har testat båda delarna och faktum är att du kan spara många liter varmvatten per månad genom att spola upp vatten.

5. Cykla till jobbet, eller ta bussen. Det kan kännas jobbigt att cykla när regnet öser ner eller termometern visat på -15 grader, men det går ganska bra om man gör det till en rutin. Det gäller bara att klä sig efter väder. Jag kan väl erkänna att jag själv inte tycker om att cykla till jobbet när regnet öser ner, men då finns ju alltid bussen. Sedan inser jag att om man bor i en mindre stad så kanske man inte har bussar, och då kanske det blir att man tar bilen ändå, men man kan ju åtminstone försöka.

6. Tänk på vart strömmen går. Dra ur sladdar och stäng av de elektriska apparaterna. Jag vet att det har sagts många gånger, och jag tänker säga det en gång till: Laddaren drar ström oavsett om det är kopplad till en apparat eller inte. Jag vet inte hur ofta, när jag är hemma hos andra (och sorgligt nog hos mig själv ockå) som det sitter laddare i uttagen till ingen nytta. Samma sak gäller med påslagna datorer, tv:apparater eller andra prylar som bara står och äter energi utan att någon egentligen bryr sig. Så länge man kan betala elräkningen, eller hur? Men det är inte så lätt.
Nej, vi måste bry oss om de resurser som vi har och se över vårt konsumtionsbeteende. Det kan vara lite komplicerat att komma ihåg i början, men när man vant sig blir det en del av vardagen. Själv tycker jag att mina enkla tips är väldigt lätta att följa, jag tänker faktiskt inte längre på att det är något som jag måste göra.

 

Nu får ni ha en trevlig helg – prova någon av mina elsparartips – ni kommer vara stolta över er själva!

Comments are closed.