Rss

Hantera avfall från köksrenovering

Mitt stora projekt under förra året var slutföra renoveringen av köket. En sak som många inte tänker på vid renovering av kök och andra utrymmen är att det uppstår väldigt mycket avfall som inte får plats i den vanliga källsorteringen. Jag hade inte klarat renovering utan att anlita www.junkbusters.se för hantering av allt avfall från rivningen av köket.

Jag beställde junkbags, som också kallas storsäck, byggsäck och bigbag. Kärt barn har många namn! Det finns många storlekar att välja på men jag beställde modellen XL, som är den största som finns i sortimentet. En junkbag av modellen XL rymmer upp till 1700 liter i volym eller 1,3 ton i vikt. Vad gäller beställning av storlek är det givetvis en fråga om hur stort behovet är. I sortimentet finns även den minsta modellen small som klarar av en avfall på en volym upp till 160 liter och en vikt på 250 kilo.

Personligen skulle jag rekommendera en större modell för renovering av kök. 250 kilo kan låta mycket, men ni som har varit med om renovering vet att det snabbt fylls upp när man väl börjat riva. Den mellersta modellen kallas large och den rymmer 1000 liter i volym och 1,5 ton. En storsäck är alltså ett bra alternativ för dig som ska hantera tungt avfall som inte är fullt så skrymmande. Ett exempel på den typen av avfall i fråga om renoveringar av kök är kakelplattor som väger betydligt mer än vad man kan tro.

Under rivningen av mitt kök fick jag hantera mycket träavfall i form av spånskivor, köksluckor och plywood. Träavfall som slängs i storsäckar får innehålla spik, men också målat och lackerat trä. Däremot får tryckimpregnerat trä inte slängas i en storsäck. Om du är osäker på vilket trädavfall som får slängas i en storsäck rekommenderas junkbusters egen sorteringsguide. Där kan du läsa mer om alla typer av avfall och hur detta ska sorteras och hanteras. Visste du till exempel att gipsskivor måste vara torra och rena för att få slängas i en storsäck? Det går inte att slänga vitvaror i en container då dessa klassas som farligt avfall och måste hanteras därefter. Vitvaror får slängas i en junkbag men då måste de placeras separat så det är möjligt för personalen att hantera avfallet på ett korrekt sätt. Därför beställde jag en extra storsäck till min gamla kyl och frys.

När mina storsäckar från rivningen var fyllda beställde jag hämtningen via junkbusters hemsida och jag kunde fortsätta med renoveringen av mitt kök :)

 

 

Comments are closed.